Sarcina molara. Cum o recunosti si cat de periculoasa este?
Vestea unei sarcini este motiv de bucurie pentru orice femei. Doar ca nu toate sarcinile au o evolutie normala si de multe ori apar probleme inca din momentul fertilizarii ovulului. Asa se intampla si in cazul sarcinilor molare, un tip de sarcina care nu vor putea fi pastrate si care nu vor ajunge sa aiba o evolutie normala niciodata. Sunt periculoase pentru noi si ce inseamna mai exact sarcina molara?
Sarcina molara apare in momentul in care fertilizarea este incorecta, ovulul si spermatozoidul nu reusesc sa se „contopeasca” in asa fel incat sa determine aparitia unei celule perfecte gata sa se dezvolte. In urma fertilizarii incorecte a ovulului se formeaza o tumoare benigna in locul placentei sanatoase. Tumora nu are cum sa sustina o dezvoltare normala embrionara si sarcina este pierduta, ea se dezvolta insa in continuare in uter-ea va lua forma unor grupuri de chisturi umplute cu lichid care seamana cu strugurii.
Desi sarcinile molare sunt foarte rare, oricine poate sa aiba acest tip de sarcina. Sansele cresc sa ai fertilizare gresita si sarcina molara daca ai o varsta mai mica de 20 de ani, daca ai trecut de 40 de ani, daca ai mai avut in trecut sarcini molare, daca ai deja doua sau mai multe sarcini pierdute, avorturi, daca traiesti in Filipine, Asia de Sud-Est, in Mexic, daca ai origine europeana si traiesti in SUA.
Una din 1.000 de sarcini este una molara, asa arata statisticile ingrijoratoare. Sarcinile molare pot fi complete si partiale. Cele complete se manifesta prin tesuturi din care ar trebui sa fie formata placenta anomale si lipsa embrionului, tumorile se vor forma in continuare si se va produse hormonul sarcinii HCG. Cele partiale apar cand o placenta anormala se formeaza totusi si apare si un embrion, dar embrionii au defecte genetice severe, tumora care se dezvolta si sufoca si nu lasa nicio sansa la viata embrionului.
Simptomatologia sarcinii molare include: sangerari vaginale in primele trei luni de sarcina, stare de rau, greata si varsaturi severe, tensiune arteriala foarte mare mereu, indiferent ce ai face, niveluri prea mari ale hormonului HCG, burtica prea mare aparuta prea repede fata de o sarcina normala, lipsa batailor inimii si miscarilor la nivel fetal, cisturi care ies din vagin.
Cauzele sarcinilor molare sunt defectele genetice, erorile genetice aparute in timpul fertilizarii si contactului dintre ovul si spermatozoid. In loc sa apara placenta apare o tumoare care se dezvolta rapid in uter. Aproape niciodata nu vom avea un embrion dezvoltat cand apare sarcina molara. Ocazional, dupa avort, putem avea sarcini molare, dar si dupa o sarcina normala, dupa o sarcina ectopica, cand celulele raman in uter.
Complicatiile sarcinilor molare sunt frecvente. Pot sa ramana parti din tesut in continuare in uter dupa tratamente sau dupa cea sarcina molara a „trecut” de la sine. Atunci apare si boala trofoblastica gestationala persistenta. Pentru ca nu s-a eliminat tot tesutul sarcinii molare acesta a ajuns sa se dezvolte in musculatura din jurul uterului.
In cazuri rare apare si cancerul la nivel uterin care se va raspandi la alte organe din corp destul de rapid. Alte complicatii aparute: septicemie, infectie in sange, infectii la nivelul uterului, tensiune extrem de mare, tensiune extrem de scazuta.
Diagnosticarea sarcinilor molare se va face doar in cabinetul ginecologic, de catre un ginecolog cu experienta. Se va apela la ultrasunete pentru a vedea uterul, analize de sange, la verificarea nivelului de HCG. Ultrasunetele vor permite medicului sa vada ce se intampla in uter, nu va vedea embrion si fetus, nu va detecta lichid amniotic sau va detecta prea putin, va vedea placenta chistica care umple uterul, chisturile ovariene, un fetus prea mic pentru varsta sa gestationala.
Cele mai multe sarcini molare ajung sa dispara de la sine, fara sa se intervina, chisturile ies din uter si sunt eliminate prin vagin. Dar unele femei vor avea nevoie de tratamente pentru a elimina sarcina molara. Ce implica tratamentele? Dilatare si chiuretaj, absortia rapida a tesutului anormal din uter. O histerectomie va fi necesara in cazuri rare si mai grave, se indeparteaza tot uterul.
Din pacate nu ai cum sa previi sarcinile molare. Daca ai avut deja o sarcina molara e bine sa eviti sa ramai gravida un an, poate doi ani. Doctorul ginecolog va monitoriza permanent nivelul HCG-ului o data pe luna cel putin pentru un an, doi pentru a se asigura ca nicio urma de testut nu va mai ramane in uter. Daca e prea mare totusi nivelul de HCG va fi prescris tratament specific. De asemenea, ginecologul va recomanda si o forma de contraceptie pentru a evita sarcinile aparute din intamplare.
Un tratament facut la timp va duce la vindecarea acestei afectiuni si la o viata normala pentru o femeie diagnosticata cu sarcina molara. O sarcina sanatoasa poate sa apara dupa o sarcina molara, riscul de avort nu va creste daca ai avut deja sarcina molara. Asadar, e foarte important sa mergi la medic cand ai aflat ca esti gravida si sa monitorizezi sarcina cu mare atentie ca sa vezi daca apar probleme si sa le rezolvi imediat.