Testele de sarcina. De cate tipuri sunt si cand e recomandat sa apelezi la ele?

Testele de sarcina sunt cele mai bune metode de a vedea cand ai ramas gravida.

Ca sa afli daca ai ramas insarcinata poti merge la ginecolog pentru un control ginecologic. Mai sunt si simptomele tipice sarcinii, starile de rau, schimbarile hormonale, lipsa menstruatiei. Dar cea mai simpla modalitate de a afla daca esti gravida este utilizarea testului de sarcina. Testele de sarcina determina prezenta unei sarcini in evolutie in functie de prezenta si cantitatea de hCG din corp.

Inca de la inceputul sarcinii corpul uman va trece prin schimbari majore la care te astepti, pentru a permite dezvoltarea si cresterea grupurilor de celule care vor deveni mai tarziu bebelusul pe care il vei simti in burtica timp de noua luni. Productia de hCG incepe imediat si ea. Aceasta substanta chimica este de gasit doar in corpul femeilor gravide, ea apare si e la nivel din ce in ce mai mare din momentul in care ovulul fertilizat s-a implantat in uter, la zece zile de la conceptie.

La ora actuala ai doua tipuri de teste de sarcina, cele care folosesc urina si cele care folosesc sangele. Cele pe baza de urina se pot face si acasa, cele de sange doar la clinici si cabinete medicale. Vei face testul de sarcina cand incerci alaturi de partener sa ramai gravida, cand ai probleme cu anticonceptionalele si efectele lor etc. Dupa testul de sarcina confirmarea sarcinii se va face cu ultrasunete, in cabinetul ginecologic.

Testele de sarcina „verifica” cantitatea de hCG din urina si din sange. Dar e nevoie de timp ca acest hCG sa se acumuleze in corp, asa ca testele de sarcina facute prea devreme vor fi negative, desi tu esti insarcinata. Pe masura ce sarcina va avansa, vor trece saptamanile, vei avea din ce in ce mai mult hCG in corp, deci testele vor iesi pozitive fara probleme. Indiferent de tipul testului folosit pentru a determina sarcina in doar cateva minute sau ore, daca faci test de sange, vei sti daca ai motive de bucurie sau nu.

Cel mai bun moment sa faci un test de sarcina este cand ai menstruatia intarziata, cand nu mai apare deloc. Si daca esti de parere ca ai ramas gravida trebuie sa faci un test de sarcina ca sa confirmi graviditatea. Unele teste de sarcina pot detecta hormonii sarcinii in urina si la 10 zile de la contactul sexual neprotejat.

Dar pot sa apara rezultate fals pozitive si fals negative, deci e bine sa eviti o astfel de testare prea rapida. Doar dupa trei saptamani dupa ce ai intretinut relatii sexuale neprotejate si partenerul a avut orgasm, a ejaculat in vagin poti sa faci un test de sarcina sa ca fii sigura pe rezultat.

Eficienta testelor facute acasa, pe baza unei mostre de urina prelevata direct in timpul urinarii normale, este de 99%. Le poti lua de la orice farmacie, nu sunt scumpe si sunt produse de o varietate destul de mare de branduri. Daca le vei face dupa ce ai „sarit” deja peste o menstruatie, ai „ratat” o menstruatie sansele de a avea un rezultat fals pozitiv scad dramatic si vei sti sigur daca esti gravida sau nu.

Regulile testarii acasa pentru determinarea sarcinii sunt simple: prima urina a zilei, cea de dimineata e recomandata daca vrei rezultate clare. Nivelul de hCG din urina este foarte mare dimineata si va fi usor de detectat.

Daca vrei sa faci testele de urina mai tarziu fii sigura ca urina a stat in vezica cel putin patru ore inainte de a fi eliminata. Nu consuma multe lichide inainte de testare, citeste instructiunile de pe testele de sarcina inainte de a le folosi si vei avea un rezultat pe care te vei putea baza oricand.

Mai sunt si teste de sarcina digitale, care afiseaza rezultatul pe un ecran LCD. In interiorul lor sunt teste de sarcina analog, normale. Practic testele digitale citesc pentru tine rezultatele testelor analog din interiorul lor. Sensibilitatea testelor analog este mai mare decat in cazul testelor digitale, deci prefera testele obisnuite pentru acasa pentru a vedea daca esti gravida sau nu.

Testele de sange pentru determinarea graviditatii sunt mai scumpe, mai complexe, dar rezultatul lor poate fi unul mult mai bun, dar asemanator cu rezultatul testelor de sarcina pentru acasa. Un astfel de test determina exact prezenta hCG, dar si cantitatea exacta de hCG. Testarea cu prelevarea unei probe de sange se face doar in cazuri speciale, cand se urmeaza un tratament pentru infertilitate sau cand ginecologul crede ca e o problema cu sarcina.

Chiar si cele mai scazute niveluri de hCG vor fi detectate pentru ca sensibilitatea testelor de sange este mult mai mare. Se recomanda testarea la clinici de specialitate la 9-12 zile dupa conceptie. In cel mult 24 de ore stii daca esti gravida.

Compararea nivelului de hCG de-a lungul sarcinii poate fi facuta doar cu acest tip de testare pe baza de sange. Nivelul de hCG se dubleaza la fiecare doua zile pentru primele saptamani de sarcina. Daca nu creste nivelul hCG ar putea fi o problema cu sarcina. Daca nivelul de hCG este foarte mare ai putea avea sarcina gemelara sau e o problema serioasa cu bebe.

Ce faci daca ai test de sarcina pozitiv? Iei vitamine prenatale, acid folic, vitamine speciale, discuti cu medicul de familie, medicul ginecolog, te programezi la control imediat. Iti schimbi stilul de viata si dieta, renunti la alcool, tutun, nu mai bei atat de multa cafea, mananci mai multe cruditati, legume, fructe, incluzi fibre multe si mese bogate in nutrienti de calitate, carbohidrati buni, te hidratezi cat mai bine si renunti la sucuri de orice fel, pline de zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.