Sarcina ectopica, un tip de sarcina foarte periculos pentru viitoarea mamica

Sarcina ectopica e periculoasa si trebuie depistata la timp.

Orice sarcina incepe din momentul in care ovulul este fertilizat de un spermatozoid. Intalnirea dintre spermatozoid si ovul este posibila doar daca are loc un act sexual neprotejat in perioada de dinaintea ovulatiei finalizat cu orgasm masculin si ejaculare vaginala. In mod normal, dupa fertilizare, ovulul se ataseaza de mucoasa uterina.

In sarcinile ectopice ovulul fertilizat se implanteaza si creste in afara cavitatii uterine. De regula, sarcina ectopica apare in trompele uterine, locul unde se deplaseaza ovulul din ovare in uter. Insa ovulul ajunge si in ovare, in cavitatea abdominala, in zona cervixului. Ovulul fecundat are sanse mici de supravietuire, tesuturile care se dezvolta vor duce la hemoragii interne si la probleme majore pentru femeie.

Simptomatologia sarcinilor ectopice este inexistenta la inceput. Cu timpul insa, apar si primele semne clare ale sarcinii ectopice, care pot fi confundate foarte usor cu cele ale sarcinii normale: intarzierea menstruatiei, sensibilitatea sanilor, stare de rau, greata. La testul de sarcina vei avea rezultat pozitiv, insa sarcina ectopica nu va putea sa aiba o dezvoltare normala. Pe masura ce ovulul se dezvolta intr-un loc nefiresc apar din ce in ce mai multe simptome.

Sangerarile vaginale usoare, durerile in zona pelvisului ar putea fi primele semne ca sarcina nu e una normala. Cand sangele se scurge din trompele uterine apar dureri locale, o nevoie puternica de a merge la baie pentru un scaun care de multe ori nu e posibil. Simptomatologia depinde insa de locul unde se colecteaza sangele si de nervii care ajung sa fie iritati.

Ovulul fertilizat care va continua sa se dezvolte in trompele uterine va cauza probabil o ruptura a trompelor. Imediat sangerarea abdominala masiva va ridica probleme serioase si ne va trimite direct la urgenta. Apare si socul, stari de lesin, senzatie de ameteala continua.

Cauzele sarcinilor ectopice sunt cunoscute. In cele mai multe situatii ovulul fertilizat se blocheaza in drumul sau spre uter. De ce? Pentru ca trompele uterine au anumite inflamatii sau exista defecte genetice aparute la nivelul lor. Si dezechilibrele hormonale, dezvoltarea anormala a ovulului fertilizat ar putea fi pe lista de cauze probabile.

Factorii de risc pentru sarcinile ectopice sunt: prezenta altor sarcini ectopice in trecut, infectiile,  inflamatiile localizate la nivelul trompelor uterine, tratamentele pentru fertilitate, infertilitatea, operatii la nivelul trompelor uterine, folosirea de dispozitive pentru impiedicarea unei sarcini in interiorul sistemului reproducator feminin, fumatul.

Nu ai cum sa previi sarcinile ectopice, e imposibil. Dar poti sa incerci sa limitezi astfel de evenimente nefericite dupa conceptie prin limitarea numarului de parteneri sexuali, prin folosirea prezervativelor in timpul actelor sexuale pentru a preveni infectii si pentru a nu ajunge la inflamatii la nivelul pelvisului.

Diagnosticarea sarcinilor ectopice se va realiza doar in cabinetul medicului ginecolog. Se va efectua o examinare pelvina, se vor recomanda analize de sange specifice, HCG pentru a vedea daca esti gravida, analize ce se vor repeta pana cand ultrasunetele confirma sarcina ectopica, la cinci sau sase saptamani dupa conceptie. Ultrasunetele transvaginale vor permite medicului ginecolog sa vada unde se afla ovulul fecundat, dar se vor folosi si ultrasunetele abdominale pentru a se descoperi eventuale sangerari interne.

Tratamentul pentru sarcinile ectopice e unul singur si e destul de dur: eliminarea ovului fecundat. Nu ai cum sa ai un ovul fecundat dezvoltat normal in afara uterului. Se folosesc medicamente, daca sarcina e la inceput, sau se apeleaza la operatii laparoscopice sau la operatii abdominale mai complicate.

Medicamentele administrate vor opri celulele sa se mai dezvolte la nivelul ovulului fecundat. In cazul operatiilor, se poate elimina doar ovulul fecundat sau si ovulul, si trompele uterine cu probleme. Decizia pentru o operatie sau alta e luata in functie de sangerari si de problemele depistate la trompele uterine.

Operatia de urgenta se va efectua doar daca ai hemoragie interna puternica si viata iti e pusa in pericol. Uneori se pot salva trompele uterine, insa daca a intervenit o ruptura trompele se elimina imediat.

Dupa eliminarea unei sarcini ectopice vei putea sa ai copii doar prin fertilizari in vitro, daca inca ai sistemul reproducator intact si uterul poate suporta o sarcina. Daca vrei sa concepi din nou pe cale naturala trebuie sa faci analize si sa mergi des la medic pentru a prinde din timp o alta sarcina ectopica. Sansele sunt foarte mari sa ai iarasi sarcina ectopica daca ai avut una in trecut.

Se recomanda sa se astepte cel putin trecerea a doua menstruatii pana la incercarea de concepere a unui bebe. Cu toate astea multe femei nu sunt in stare emotional sa mai incerce sa aiba un copil dupa o astfel de experienta… Doar sanatatea si starea trompelor uterine vor determina sansele de succes ale unei noi sarcini.

Sarcinile ectopice apar destul de des mai ales daca exista si un fond genetic destul de problematic si un istoric cu alte sarcini ectopice prezente. Pentru ca nu stii daca se va intampla sau nu asa ceva ar trebui sa iti iei toate masurile si sa monitorizezi o sarcina despre care stii deja saptamanal si zilnic ca sa eviti orice fel de riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.