Consumul de untura in sarcina. Cat de periculos este si ce cantitate avem voie sa includem in dieta?

La tara sau la oras, untura este folosita la gatit de ani buni si e considerata mai „sanatoasa” decat uleiul din comert. Daca in mod obisnuit foloseai untura la gatit mereu, dupa ce ramai gravida ar trebui sa iti schimbi radical abordarea in legatura cu acest tip de grasime saturata. Ce risti daca vei consuma in continuare untura in sarcina si cu ce o poti inlocui pentru siguranta ta si a bebelusului din burtica?

Untura nu este altceva decat o grasime de origine animala, rezultata in urma topirii tesutului adipos al porcului. Contine cantitati mari de grasimi saturate, care pot influenta nivelul colestorului LDL, „rau”, crescand astfel si riscul de afectiuni cardiovasculare grave.

Caloriile sunt o alta problema a unturii, contine foarte multe. O lingura de untura are pana la 115 calorii si cum in sarcina nu ai nevoie de foarte multe calorii pentru ca oricum iei in greutate, untura este cel mai mare dusman al tau.

Pe de alta parte, ca sa nu discutam doar despre lucrurile negative legate de untura, in ea avem si vitamina D, o vitamina foarte importanta in sarcina, pentru absorbtia corecta a calciului si pentru sanatatea oaselor. De asemenea, tot untura ajuta la absorbtia de nutrienti solubili in grasime, vitaminele A, D, E, K.

In general, consumul rar de untura in sarcina, in cantitati foarte mici, nu e un pericol real pentru sanatatea mamicii si a fatului. Dar cand untura devine grasimea principala pentru gatit in sarcina apar si marile probleme asociate cu ea.

Pentru ca avem calorii extrem de multe per portie greutatea poate sa creasca exagerat de mult intr-o perioada scurta de timp. Si odata cu o greutate prea mare in sarcina apare si riscul de diabet gestational, de preeclampsie, hipertensiune indusa in sarcina sau nasterea mult mai dificila pe cale naturala.

In timpul sarcinii se modifica si nivelul lipidelor fara sa faci nimic, e un proces natural si temporar, dar cu foarte multa untura in dieta colesterolul poate sa afecteze atat dezvoltarea fatului din uter, cat si sanatatea cardiovasculara a mamicii, bebe nu mai primeste suficient sange pentru ca vasele de sange sunt „blocate” treptat de depunerile de colesterol.

Digestia e mai dificila pentru mamica, grasimile saturate se digera mai lent, se inrautatesc arsurile gastrice, indigestia, constipatia si greata. Apare si inflamatia in organism din cauza consumului mare de grasimi saturate, de untura. Untura poate fi contaminata cu bacterii, care pot fi foarte periculoase in sarcina. Valoarea nutritionala a unturii e redusa, deci nu va ajuta cu nimic in sarcina.

La copil, daca mamica are in alimentatie prea multa untura si grasimi saturate, efectele sunt si mai importante. Se poate ajunge la obezitate, la probleme metabolice grave in viata micutului, diabet gestational si la el, dar si la probleme cardiovasculare inca de la nastere, probleme de dezvoltare intrauterina.

Exista riscul real de malformatii congenitale, cele aparute la nivelul tubulurilor neurale, la nivel cardiac sunt cele mai des intalnite la copiii care au mamici ce consuma in continuare cantitati mari de untura, de grasimi saturate. Creierul micutilor nu se mai dezvolta in mod corect, e afectata formarea si functionarea sa, apar si tulburari de neurodezvoltare, de exemplu ADHD.

Potrivit specialistilor in nutritie si medicilor, cantitatea de grasimi saturate, deci si de untura, trebuie redusa cat se poate de mult si grasimile „rele” vor trebui sa dispara imediat din dieta mamei. Grasimile nesaturate sau „sanatoase” le vor inlocui pe cele saturate si variante sunt foarte multe pentru cele noua luni de sarcina.

Uleiurile vegetale sunt cele mai bune alternative, fiind excelente pentru dezvoltarea normala a creierului si ochilor fatului. Aici discutam despre uleiul de masline extravirgin, de uleiul de rapita, care pot fi gatite fie la temperaturi joase si medii, pentru cel de masline, fie la temperaturi inalte, la cel de rapita.

Uleiul de floarea-soarelui, desi sanatos in alte conditii, trebuie evitat in sarcina pentru ca are destul de multe calorii si nu e sanatos deloc daca il folosesti la prajeli, in mancare, in cantitati mai mari. Alternative sanatoase la untura sunt si uleiul de avocado sau din nuca de cocos. Semintele si nucile consumate cu moderatie pot fi o sursa alternativa de grasimi „bune”.

Cand esti obisnuita doar cu untura in loc de ulei in orice e bine sa reduci cantitatea consumata rapid, dar in trepte. Poti folosi o cantitate foarte mica pentru unsul tigailor si sa renunti la o lingura de untura per tigaie, sa nu mai adaugi deloc in mancare, la carne, la legume. Se va evita transformarea unturii in sursa principala de grasime in sarcina pentru a va mentine sanatatea si a avea grija si de bebe.

Conform expertilor si medicilor, o cantitate de untura sigura in sarcina ar fi 5 ml, o lingurita „rasa” de untura folosita extrem de rar si in etape, nu toata deodata. Se va folosi doar untura de origine animala, „de tara” si nu se va cumpara untura sau derivate pline de conservanti si alte substante chimice. Se va evita si grasimea sau untura sarata, grasimile afumate unde avem si untura inclusa, pentru a proteja ficatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.