Vinetele in sarcina. Le putem consuma si in ce cantitati?

Dieta in timpul sarcinii e o provocare mai mare decat in afara ei. Trebuie sa fii atenta la tot ce pui in farfurie, la calorii, la substante si la modul de gatire ca sa nu iti faci rau tie si copilului din burtica. Printre alimentele, legumele care ar trebui abordate cu o atentie mai mare se afla si vanata.
Vanata este leguma vedeta din timpul verii si din perioada toamnei. Poti sa faci bunatati din ea, de la zacusca la salata si tot felul de alte combinatii cu alte legume, poti sa o prepari si la cuptor sau pe grill. Valorile sale nutritionale, per 100 g, spun totul despre cat de buna e vanata in alimentatie.
In 100 g vanata gatita avem 20 kcal, 3 g fibre, 0.18 g grasimi bune, 0.98 g proteine, plus multe substante benefice care ajuta organismul feminin sa aiba energie pentru o zi intreaga.
Daca in mod obisnuit consumul de vinete nu reprezinta o provocare sau o problema, putem manca cat dorim, fara sa exageram, in sarcina lucrurile se schimba radical si trebuie sa fim mult mai precaute.
In traditia populara se crede ca vanata trebuie evitata in sarcina pentru ca ar avea efecte negative asupra fetusului si asupra dezvoltarii sale. Realitatea este ca vanata nu este atat de nociva precum se crede. Ea contine nutrienti de calitate, fibre, grasimi saturate foarte putine si nu afecteaza colesterolul, are si folati, potasiu, vitamina K, fosfor si multe alte vitamine si minerale. Daca e consumata in cantitati moderate, mici in sarcina vanata e un aliment sigur.
Consumul de vanata gatita in sarcina are si numeroase beneficii pentru mamica:
- Incurajeaza o mai buna dezvoltare fetala, pentru ca are vitamine, A, B, E, niacina, minerale, precum cuprul, fierul, potasiul, manganul;
- Previne defectele genetice-folatii din vanata ajuta in procesul de dezvoltare a creierului copilului, sustin abilitatile cognitive fetale, se reduce si riscul de defecte ale tubului neural sau boli conexe;
- Previne aparitia si agravarea diabetului gestational-mentine glicemia in limite normale, controleaza nivelul zaharului din sange daca apare diabetul gestational;
- Imbunatateste digestia in sarcina-are multe fibre, previne constipatia, imbunatateste absorbtia nutrientilor, se reduce riscul aparitiei hemoroizilor in sarcina;
- Protejeaza celulele-contine antocianina, un antioxidant ce protejeaza celulele corpului de radicalii liberi si efectele lor. E prevenita si acumularea in exces de fier si se reduce riscul aparitiei bolilor de inima;
- Scade colesterolul rau din sange-creste si nivelul colesterolului bun pentru un sistem cardiovascular mai sanatos;
- Mentine tensiunea arteriala in limite normale-reduce tensiunea arteriala crescuta, bioflavonoidele din vanata sunt raspunzatoare de aceste efecte benefice, se reduce riscul de preeclampsie in sarcina.
Consumata in exces, in cantitati prea mari si mult prea des, vanata are si efecte negative asupra sarcinii:
- Risc crescut de travaliu prematur-vanata contine cantitati mari de fitohormon, care stimuleaza menstruatia. Mai contine si toxoplasmoza, care duce la travaliu si nastere prematura;
- Aciditate crescuta si indigestie;
- Risc de nastere prematura;
- Alergii, probleme dermatologice;
- Balonare, probleme digestive.
Cat despre cantitatea de vinete gatite in sarcina, pentru siguranta fatului si a mamicii, daca vreti neaparat sa consumati aceasta leguma delicioasa, va trebui sa tineti cont de urmatoarea regula: vanata e inclusa in meniu de 2-3 ori pe saptamana, nu mai mult de 80-100 g, pentru ca ai deja nutrienti si fibre pentru o zi intreaga.
Decizia legata de cantitatea de vinete consumate si de includerea lor in dieta va fi luata doar dupa o discutie cu medicul obstretician care se ocupa de sarcina.
Inainte de consum vanata trebuie spalata bine, coapta, fiarta, daca e inclusa in mancare, preparata termic la temperaturi potrivite si suficient de mult timp. Se va lasa vanata in apa cu sare inainte de gatire, dupa spalare, eventual curatare. A nu se gati vanata la temperaturi prea mari si a se evita vinetele cu probleme, cu o culoare neuniforma, cu pete, cu multe crapaturi. De preferat sa se aleaga vinetele mai mici si mai tinere, mai usor de gatit si mai bune la gust.
Nu se vor praji vinetele pentru ca absorb prea mult ulei si au o textura neplacuta, devin prea grase si „grele” pentru ficat. Se pot pregati insa pe gratar, dupa care se curata si se fac salate, zacusca si alte preparate delicioase pe baza de vinete coapte si tocate.
Cel mai bine e sa le incluzi in cantitati mici in dieta si sa le consumi ziua, nu seara, pentru a permite o digestie cat mai buna si mai lenta, pentru un somn cat mai odihnitor in sarcina. Vinetele pot deveni delicii excelente in sarcina cu putina grija si fara excese fara rost, asa ca te vei putea bucura de ele si de gustul lor oricand doresti, chiar si in sarcina, cu putin noroc si o atentie sporita la consum.