Cum alegem corect scutecele pentru bebe?

Alegerea scutecelor potrivite pentru bebe inseamna si un confort mai mare pentru el.

Inca din primele zile de viata bebe va avea nevoie de scutece. De ce e nevoie de scutece? Pentru ca in primele luni si in primii ani de viata micutul nu isi poate controla sfinctere prea bine si face „pachetelul” sau urineaza imediat ce apare senzatia. Bebelusii nu se pot „tine” si nu pot merge singuri la toaleta, asa cum face un adult, nu stiu sa exprime nevoia de a merge la baie sau cand apare senzatia de urinare sau de defecare.

Asa se face ca parintii trebuie sa se inarmeze cu scutece cat mai multe si sa aiba grija sa le schimbe mereu, mai ales ca bebe va manca de mai multe ori pe zi si sistemul digestiv si urinar vor functiona destul de bine, mult mai rapid ca la adulti.

Pe piata sunt o multime de branduri si de tipuri de scutece pe care le poti cumpara la preturi foarte bune. Cele mai importante caracteristici ale unor scutece sunt sistemele de fixare, de prindere, unele se prind cu Velcro, altele se vor prinde cu niste benzi speciale, altele vor avea elastice, modul de prindere in jurul picioarelor si in jurul taliei, cele mai bune sunt cele cu elastic.

Anumiti producatori includ si lotiuni speciale in scutece ca sa mentina pielea cat mai bine hidratata si sa previna si mirosul prea puternic de dupa „pachetel” sau urinare. Daca vrei ceva mai avansat in materie de scutece cumperi unele care au indicator de umiditate, asta ca sa sa stii cand trebuie sa schimbi copilul, in asa fel incat sa mentii confortul necesar.

Parintii vor avea de ales, in general, din doua tipuri de scutece: cele de unica folosinta si cele reutilizabile. Cele de unica folosinta ofera eficienta mai mare la capitolul absorbtie, e mai greu sa vezi cat urineaza copilul, dar e mai simplu sa le schimbi, cele din tesaturi diverse, textile, sunt mai confortabile pentru bebe, nu provoaca iritatii la nivelul pielii, insa nu absorb atat de bine lichidele si trebuie schimbate cu o frecventa mai mare.

La scutecele de unica folosinta avem niste cristale chimice ce absorb lichidul si avem si un fel de gel protector, care nu permite iesirea lichidului absorbit in exterior, puterea de absorbtie este de 800 de ori mai mare decat la scutecele textile.

O alternativa la scutecele de unica folosinta sunt lenjeriile intime de unica folosinta pentru bebe. Aceste tipuri de chilotei de unica folosinta sunt pentru copiii peste patru ani. Acest tip de scutece sunt bune si pentru copiii mai mari care urineaza frecvent noaptea in pat, nu pot tine urina.

Scutecele tip lenjerie de corp ce poate fi trasa sunt potrivite pentru momentul in care copilul e in stare sa mearga la olita si sa isi faca nevoile. E foarte usor sa ridice si sa ridice la loc scutecelul cand au terminat de folosit olita si au fost stersi bine. Copiii vor sti cand sunt un pic uzi din cauza unei scurgeri de urina, de exemplu, si merg imediat la baie, la olita.

Scutecele din materiale textile sunt destul de absorbante, se pot folosi si se pot spala la nevoie. Unele parti din aceste scutece sunt de unica folosinta si se pot arunca la gunoi, poti sa le arunci si in vasul de toaleta, anumite modele permit asa ceva.

Scutecele all-in-one au huse impermeabile la exterior, sunt usor de schimbat si sunt potrivite pentru orice „accidente” aparute peste noapte. Se pot refolosi, unele au marime unica si se pot modifica pe masura ce creste copilul. Mai avem si scutece fixate in jurul taliei cu niste aripioare, au si Velcro.

Revenind la alegerea scutecelor, iata care sunt cele mai importante criterii de care ar trebui sa tii cont:

  • Brandul-vei alege brandurile cu vechime pe piata, care au experienta, preturi bune, scutece din materiale de calitate si cu o absorbtie excelenta, cu linii de productie moderne. Chiar daca preturile ar putea fi mai mari decat pentru niste scutece de la firme no name sau locale, cand vine vorba de copilul tau si de confort vei alege cel mai bun brand de pe piata si vei vedea diferenta;
  • Caracteristicile scutecelor-cat de bine absorb urina, cat de bine o retin, cat de bine sunt retinute materiile fecale si cat de greu devine scutecul, exista linii care indica umiditatea din scutec, cand trebuie sa il schimbi, lasa pielea bebelusului sa respire, cat de moi, delicate sunt, cat de elastice sunt scutecele, cat de bine se potrivesc in zona taliei, in zona picioruselor bebelusului;
  • Marimea bebelusului si greutatea-bebe creste, se dezvolta, asa ca vei avea nevoie de scutece diferite in functie de greutate si de marimea bebelusului. Cumpara scutece pentru bebe diferite in etape si nu in cantitati mari, pentru a nu ramane cu ele pentru ca bebe s-a dezvoltat mai repede decat credeai;
  • Frecventa scaunelor si a urinarilor-fiecare bebe are anumite obiceiuri cand vine vorba de nevoile sale fiziologice. Scaunele si urinarile vor fi mai frecvente ziua, deci vei avea nevoie de scutece durabile si absorbante, rezistente;
  • Bugetul-e bine sa ai unul variabil pentru ca preturile difera, marimea pachetelor cumparate poate sa difere. Ca sa nu arunci bani fara rost pe scutece prea multe cumpara mai putine la inceput si vezi cum se simte bebe. Cand ai gasit cele mai bune scutece poti cumpara cate pachete vrei, cat de mari vrei tu;
  • Pretul-in functie de buget vei cauta preturi mai bune, reduceri, promotii, pentru ca oricum vei avea nevoie de foarte multe scutece. Preturile mai mari sunt la brandurile vechi pe piata, asta e un lucru sigur. Nu e bine sa renunti la calitate daca vrei sa ai un bebe care se simte bine in scutece;
  • Sensibilitatea pielii bebelusului-cumpara scutece in functie de cat de sensibila e pielea. Prefera scutecele de unica folosinta din materiale care nu irita pielea si care se potrivesc perfect pe bebe, nu permit scurgerea lichidului sau a materiilor fecale in afara scutecului. Vei cumpara si scutece care au lotiuni sau alte substante aplicate pe interior care sa protejeze pielea copilului;
  • Comoditatea-din aceasta perspectiva cumperi scutece de unica folosinta mai ales ca ai multe nopti nedormite la activ si ai si prea putin timp la dispozitie sa te mai apuci si de spalat scutecele micutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.