Cum sa ai grija de buricul bebelusului?

Ingrijirea buricului bebelusilor in primele zile de viata este extrem de importanta.
Ingrijirea bebelusului in primele saptamani de viata e foarte complicata. Trebuie sa ai grija la atat de multe lucruri incat s-ar putea sa fii coplesit ca parinte si sa vrei sa pui intrebari unui specialist in fiecare zi de teama sa nu gresesti. Poate cea mai mare provocare pentru parinti e ingrijirea zonei buricului, zona unde am avut si cordonul ombilical atasat, tesut taiat la nastere, imediat dupa ce copilul a parasit „canalul de nastere”.
Orice copil se naste cu un cordon ombilical atasat de el, cordon folosit pentru atasarea de placenta. In viata intrauterina, cordonul ombilical ii ofera copilului oxigen, nutrienti printr-o gaurica aflata in burtica sa. Si tot cordonul ombilical se va ocupa si de evacuarea reziduurilor in timpul perioadei de dezvoltare din uter.
Dupa ce se naste, copilul respira singur, mananca, poate elimina urina, materii fecale singur, deci nu va mai fi nevoie de cordonul ombilical si acesta e taiat imediat dupa nastere. Mai ramane un „ciot”, buricul, care se va usca si va cadea. Sub acest ciot se va afla ceea ce numim buricul copilului. Cordonul ombilical atasat de bebelus nu are terminatii nervoase, deci nu va durea deloc cand are loc taierea. Dar ce ramane, tesutul atasat dupa taiere de zona buricului copilului e legat de tesut viu din jurul buricului, asa ca e nevoie de o ingrijire speciala a buricului.
Tot ce ai de facut este sa mentii zona curata si uscata pana cand ciotul cade fara a interveni asupra sa. Nu il vei spala mereu sau prea des, trebuie doar sa eviti orice fel de infectie locala.
Daca totusi se mai umezeste incearca sa elimini umezeala cu o panza moale, care nu lasa scame, curata si dezinfectata. Nu freca prea tare zona insa. Marginea de sus a scutecelului bebelusului trebuie indoita un pic la inceput ca sa nu iriti prea tare zona buricului pana la refacerea completa.
Este interzisa baita pana cand nu a cazut ciotul si toata zona buricului e perfect refacuta.
Daca totusi vrei sa faci baita si e recomandat sa o faci cu mare grija chiar daca e si ciotul prezent poti folosi un servet curat si poti sterge pielea bebelusului evitand buricul. La final vei imbraca micutul in hainute lejere din bumbac si vei acoperi si buricul, ciotul, daca nu a cazut.
Ce ai de facut cand vrei sa cureti ciotul sau buricul copilului? Iei langa tine tot ce ai nevoie, prosop mare absorbant, burete moarele, alte servete moi, betisoare de urechi sterile, un bol cu apa calduta, sapun pentru bebelusi, scutece, hainute curate. Dupa care te speli pe maini bine ca sa eviti infectarea ciotului la curatare si te uiti dupa orice semn de infectie, dupa sangerari, inflamatii, pete etc.
Cand esti pregatit de actiune iei un betisor de urechi, il inmoi in apa calduta, il storci putin de marginea bolului si cu el cureti usor baza ciotului si pielea din jur, usuci imediat zona dupa ce ai dat cu apa. Daca apar materii fecale sau urina in zona ciotului nu e nicio problema, le cureti rapid si lasi zona sa se usuce pana sa o stergi cu o carpa uscata.
Tamponeaza usor ciotul daca mai sunt reziduuri de apa sau de sapun. Renunta la uleiuri, lotiuni si orice fel de alte substante cand exista ciotul si nu a cazut inca pentru ca vei putea cauza si o infectie urata daca vei continua sa le folosesti.
Dupa ce a cazut ciotul si buricul e vindecat poti sa bagi copilul in cadita in apa si sa cureti zona usor cu apa si sapun cat micutul se joaca cu diverse jucarele de baie. Doar dupa vindecare poti sa aplici si ceva lotiune pentru bebelusi pe pielea din jurul buricului, nu pe buric, ai grija.
Ciotul respectiv va cadea singur dupa 1-3 saptamani de la nastere. Unii parinti nu il arunca si il tin amintire pentru a avea un semn clar al conexiunii puternice si unice cu mamica.
La unii bebelusi vei vedea buricul iesit mai in afara in functie de cum s-a vindecat tesutul de acolo. Nu ai cum sa previi aceste schimbari si nu ai ce sa faci ca sa ai un anumit tip de buric la bebelus😊.
Uneori acest buric aflat mai in afara, tesutul e in afara zonei unde se afla el poate fi si semn de hernie ombilicala. Intestinele si grasimea acumulata impign prin muschii stomacului in zona de sub buric. Dar in cativa ani hernia ombilicala se va corecta de la sine.
Alt tip de complicatii ce vor aparea la buric ar putea fi omfalitele, infectii rare si periculoase manifestate prin roseata, decolorare, puroi, sangerari persistente, miros neplacut, sensibilitate crescuta locala. Granulomul ombilical poate sa apara si el la cateva saptamani dupa ce ciotul a cazut.
Vei tine cont intotdeauna de sfaturile medicului pediatru si de sfaturile personalului din maternitate si vei avea mereu mare grija de zona buricului cel putin 2-3 luni dupa nastere, pana vezi ca s-a vindecat complet.