Icterul nou-nascutului. De ce ajunge bebe sa sufere si ce optiuni de tratament exista?

Icterul la bebelusi e mai greu de tratat si mai periculos decat la copiii mai mari.

Icterul nou-nascutului este o afectiune comuna pe care o au anumiti copii la nastere sau apare imediat dupa nastere din diverse motive. Recunosti usor icterul nou-nascutului prin pielea de culoarea galbena, albul ochilor e si el galbui. Se observa mai usor la talpile picioarelor si la maini. Alte simptome ale icterului ar putea fi urina galbena, inchisa la culoare, excremente de culoare palida. Simptomele se vad bine in zona fetei si a capului. Daca se apasa pe zona afectata galbenul e si mai pronuntat.

Cam toate simptomele apar la doua zile dupa nastere si tind sa dispara treptat pana la varsta de doua saptamani. In cadrul examinarilor fizice din primele 72 de ore de viata se vor cauta semne si simptome ale icterului.

Bolile care ar putea sa aiba ca simptom icterul nou-nascutului sunt hipotiroidismul, incompatibilitate grupei sanguine, boala Rhesus, infectiile tractului urinar, sindromuil Crigler-Najjar, ce afecteaza enzima responsabila pentru biliburina, probleme la vezica biliara, G6PD, deficienta aparuta la enzima, mostenita genetic

Cauza principala a icterului la nou-nascuti este acumularea unei cantitati mari de biliburina in sange. Biliburina este o substanta de culoare deschisa, galbena, produsa in momentul in care celulele rosii sunt „sparte”. La nastere, toti bebelusii au un numar mai mare de celule rosii, care sunt „sparte” si sunt inlocuite frecvent. Nici ficatul bebelusilor nu e pe deplin dezvoltat, deci nu poate sa scoata biliburina in exces din sange. De la doua saptamani de viata procesarea biliburinei este mult mai eficienta, ficatul este dezvoltat mai bine, icterul va disparea rapid odata ce se ajunge trei saptamani. In unele cazuri icterul poate fi simptom pentru alte afectiuni, dar doar cand apare icterul nou-nascutului la scurt timp dupa nastere, in primele 24 de ore.

6 din 10 bebelusi dezvolta icterul nou-nascutului, 8-10 copii nascuti prematuri au si ei icter, chiar daca au trecut doar 37 de saptamani de la conceptie. 1 din 20 de copii ajunge sa aiba nevoie si de tratament sustinut pentru icter.

Riscul de icter la nou nascuti este mult mai mare daca:

  • Exista nastere prematura-copiii nascuti prematur nu sunt pregatiti sa elimine atat de repede biliburina;
  • Nu exista o alaptare suficienta;
  • Este alaptat-alaptatul la san impiedica ficatul sa isi faca treaba, deci se acumuleaza biliburina in sange;
  • Difera grupa sanguina a copilului-e diferita fata de a mamei;
  • Exista o problema genetica ce determina fragilitatea celulelor rosii din sange;
  • Nou-nascutul are un numar prea mare de celule rosii sau un cefalohematom.

Nu se stie de ce, dar alaptarea creste riscul de aparitie a icterului, care poate sa persiste si pentru o luna sa pentru o perioada mai mare de timp. Deci in 10-14 zile nu mai sunt nici simptome si tratamentele nu sunt o prioritate. Doar cand analizele de sange indica un nivel prea mare al biliburinei din sange avem nevoie si de tratament pentru bebelusi. De ce? Pentru ca biliburina poate sa ajunga in creier si sa impiedice dezvoltarea corecta si probleme mai grave apar in aceasta situatie, deci trebuie evitate.

Diagnosticarea icterului nou-nascutului se face prin analize de sange prealabile imediate, dar doar daca exista icter in primele 24 de ore de la nastere si daca biliburina e in cantitati foarte mari in sange. Daca icterul dureaza mai mult de doua saptamani trebuie sa se faca analize amanuntite pentru a se vedea ce probleme apar. Asa apar detalii legate de anticorpii care s-ar putea atasa de celulele rosii, vezi cate celule rosii sunt in sange, daca exista infectie, daca e un deficit enzimatic prezent la nivelul sangelui, corpului.

Tratamentele cele mai bune incep cu fototerapia, care va altera nivelul de biliburina din sange si ficatul va putea sa proceseze mai usor substanta. Se ajunge si la transfuzie de la donatori compatibili, in cateva zile bebe isi revine si poate pleca si acasa.

In cazul fototerapiei pentru icter copilul e expus la lumina in incubatoare cu ochii acoperiti, se opreste tratamentul 30 de minute pentru hranire, pentru schimbat, pentru putin confort pentru bebe dupa care se reia imediat. Se intensifica fototerapia daca nu apar rezultate rapid. Se va monitoriza hidratarea copilului, temperatura corporala, se vor administra intravenos lichide, se testeaza nivelul de biliburina din sange la 4-6 ore dupa ce fototerapia va fi fost inceputa. Cand s-a stabilizat nivelul de biliburina sau a inceput sa scada se vor face verificari si teste la fiecare 6-12 ore. In 1-2 zile nivelul biliburinei ar trebuie sa fie in parametri normali.

Transfuzia completa de sange inseamna scoaterea sangelui din sistemul circulator prin vasele de sange de la cordonul ombilical, maini, picioare. Sangele e inlocuit rapid cu sange de la donatorii compatibili, care au acceasi grupa sanguina. Pentru ca noul sange din tranfuzie nu are biliburina nivelul celei din sangele pacientului va scadea imediat. La doua ore de la acest tratament se va verifica iarasi nivelul de biliburina. Se repeta procedura daca tot nu scade cat trebuie biliburina din sange.

In momentul in care icterul e cauzat de boala Rhesus e nevoie de imunoglobulina intravenoasa.

Lasat netratat, icterul nou-nascutului poate duce la complicatii si la probleme grave cu dezvoltarea creierului, cu functionarea lui normala.

Prevenirea icterului nou-nascutului se poate face doar printr-o hranire adecvata. In fiecare zi bebelusii au nevoie de 8-12 sesiuni de hranire la san, cu lapte matern sau lapte praf. Daca se foloseste doar lapte praf se va administra la fiecare doua sau trei ore in prima saptamana, nu mai mult de 30-60 ml.

1 thought on “Icterul nou-nascutului. De ce ajunge bebe sa sufere si ce optiuni de tratament exista?

  1. Shocant! Acest articol cu privire la icterul nou-nascutului este foarte interesant si informativ. Am fost impresionat de faptul ca 6 din 10 bebelusi au icter, dar ca destul de multi au nevoie de tratament. Este important sa stim cauzele si simptomele cauzate de acest icter pentru a ne asigura ca copiii nostri sunt in siguranta, de aceea informatia din acest articol este foarte importanta. Felicitari pentru acest continut uimitor, care explica foarte bine cauzele si efectele acestei boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.