Cat de importanta este pozitia in care doarme bebelusul si care e pozitia corecta si sigura?

Pozitia corecta in timpul somnului pentru bebelusi este intotdeauna cea pe spate.

In primele luni si chiar ani de viata bebelusii vor dormi foarte mult. Asa reusesc sa se dezvolte normal, somnul e o etapa fireasca din viata lor. Pentru ca toate organele interne sunt in dezvoltare, la fel si cele externe, organismul are nevoie de cat mai multe resurse si energie, de aceea somnul este aproape continuu cel putin cateva saptamani, luni bune dupa nastere.

Pozitia in care doarme bebelusul este extrem de importanta pentru confortul sau si pentru calitatea odihnei pe care o va avea, indiferent ca e zi sau noapte.

De cele mai multe ori suprindem bebelusul nostru dormind pe o parte. E o pozitie destul de riscanta si deloc confortabila care ar trebui schimbata imediat. Dormitul pe spate reduce riscul de deces la copiii foarte mici. Chiar daca micutii se mai intorc pe o parte, pe stomac, e bine sa corectam mereu aceasta pozitie si sa avem grija sa doarma doar pe spate.

Daca micutii ajung sa doarma pe stomac, capusorul lor prea greu nu va fi sustinut de gat, de corp si fata copilului se va „afunda” in saltea si asternuturi, de unde si riscul de deces mult mai mare din cauza lipsei unei respiratii normale. De abia de la patru luni copilul poate sa isi sustina si sa isi ridice capul.

Intre trei si patru luni de la nastere copiii vor incepe sa se miste in patut in alte pozitii, intre 4-6 luni copiii se vor misca pe abdomen si iar pe spate cat dorm, de aceea vor trebui supravegheati mereu. Evident, nu e nevoie sa intorci copilul mereu pe spate, el se va intoarce singur daca simte ca nu are confortul necesar ca sa se odihneasca.

De la 6 luni insa copiii sunt mai activi in somn si isi tot schimba pozitia in somn. In continuare copilul nu are voie sa doarma pe o parte sau pe burtica. Ca sa nu ajungi la probleme cu schimbatul pozitiilor si cu trezitul copilului cand se afla in faza REM somnului e bine sa culci copilul pe spate. Nu se vor folosi dispozitive pentru a tine copilul pe spate cat doarme pentru ca va creste iarasi riscul de deces prin asfixie.

E recomandat ca parintii sa doarma in aceeasi camera cu micutii, dar nu e recomandat sa dormi in pat cu ei, in niciun caz sa pozitionezi copilul intre tine si partener.

Pozitia pe spate va fi respectata cel putin un an sau doi, e o pozitie recomandata si foarte sigura. Copilul respira usor, digestia are loc mult mai bine, poti sa ai acces la nasuc sau urechiuse, la burtica si la zona bazinului daca e nevoie de schimbat.

Pozitia pe stomac in timpul somnului e cea mai periculoasa. De ce? Pentru ca bebelusul nu va mai respira corect, orice elimina in somn pe gurita, nasuc va ajunge cel mai probabil pe trahee, se pot ineca. Aceeasi pozitie incorecta in timpul somnului nu permite corpului bebelusului sa distribuie caldura in mod echilibrat si copilul se supraincinge, se trezeste, este iritat, nu poate dormi.

Dormitul pe o parte e riscant si el. Din aceasta pozitie copilul are tendinta sa se miste rapid si sa ajunga pe burtica. E de evitat si trebuie corectata pozitia cat mai repede cand e observata.

Si mai e o problema. Multi copii nascuti prematuri ajung sa doarma in pozitii incorecte in spital, pe frunte, cu capul „ascuns” in asternuturi. Dar in spital copilul e supravegheat mereu. Cand il ai acasa va trebui sa il obisnuiesti rapid sa doarma pe spate si doar pe spate. Niciodata nu adormi copilul in brate pentru ca s-ar putea sa incurajezi schimbarea pozitiilor in timp ce se afla in patut.

In momentul in care apare refluxul gastroesofagian la babelusi pozitia pe spate va ramane recomandata, doar ca va trebui sa te adresezi pediatrului pentru tratament si investigatii. Se va evita amplasarea de perne, paturici, pleduri in jurul copilului doar pentru a mentine pozitia pe spate in somn.

Dormitul pe burtica a fost mai greu de scos din obiceiul parintilor pentru ca pana prin 1992 medicii sfatuiau parintii sa aiba bebelusii in pozitia pe stomac cat dormeau. Cand s-a descoperit ca exista riscul de deces in aceasta pozitie mentinuta in timpul somnului medicii au recomandat doar pozitia pe spate, care a ramas o regula generala cand vine vorba de somnul bebelusului pana la un anisor si chiar dupa un an.

Dar nici aceasta pozitie nu e una fara urmari pentru dezvoltarea bebelusilor. De-a lungul anilor s-a tot observat o schimbare a dezvoltarii capului. Plagiocefalia era afectiunea de care se temeau medicii, asociata cu dormitul pe spate. Problema medicala se rezolva pe masura ce bebelusii cresteau.

Dupa un an copilul va decide singur in ce pozitie se simte bine in somn, poti sa mai intervii insa si sa corectezi pozitiile incorecte atat timp cat nu deranjezi bebelusul.

Intotdeauna salteaua pe care va dormi micutul va fi una ferma, tare. De ce neaparat una ferma? Pentru ca bebelusii nu isi vor mai schimba pozitia in timpul somnului si se vor simti confortabil, coloana lor va fi foarte bine sustinuta de salteluta. Evita sa pui animalute de plus sau orice fel de lucrusoare pe langa bebelus cat doarme ca sa nu se ajunga la sufocare sau la cresterea temperaturii corporale si la treziri frecvente, schimbari involuntare de pozitie in patut.

Ca sa mentii o temperatura constanta in cazul corpului bebelusului poti sa il pui intr-un sac de dormit special pentru bebelusi sau poti sa cumperi o paturica „purtabila”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.