Sunt sangerarile vaginale normale in timpul sarcinii?

Sangerarile vaginale in timpul sarcinii sunt perfect normale si nu ar trebui sa produca ingrijorare. Fii insa precauta si mergi la medic cand le observi.

Sarcina e o perioada foarte complica pentru intreg organismul si in special pentru sistemul reproducator feminin. Asa ca e firesc sa existe si mai multe „anomalii” pe masura ce bebe se dezvolta si burtica se mareste din ce in ce mai mult. Sangerarile vaginale sunt perfect normale in timpul sarcinii.

Una din patru femei gravide a avut sangerari vaginale in timpul celor trei trimestre ale sarcinii. Sangerarile nu inseamna neaparat o problema a sistemului reproducator sau cu bebe, insa e bine sa le iei in serios si sa mergi la medic pentru ca uneori pot anunta si un avort spontan sau alte complicatii serioase ale sarcinii.

Sangerarea vaginala e comuna si e asociata de multe ori cu menstruatia. Se intampla lunar la toate femeile care au un sistem reproducator sanatos si e un lucru absolut normal, face parte din anatomia si comportamentul aparatului reproducator feminin. Insa nu doar la menstruatie vom avea sangerari vaginale, ci si atunci cand ramanem gravide si sarcina este in evolutie…

In timpul sarcinii poti avea sangerari usoare, o cantitate mica de sange va iesi din vagin din cand in cand, si o vei vedea pe lenjeria intima. Dar pot fi si sangerari abundente, cantitati mari de sange care ies din vagin regulat si pentru care va fi nevoie si de un tampon plasat pe lenjeria intima pentru a evita patarea hainelor si „accidente” jenante in timpul activitatilor zilnice.

La inceputul sarcinii te astepti sa ai sangerari usoare vaginale. Nu e nimic serios, e normal sa se intample asa. In primele 20 de saptamani ele sunt mai frecvente. Sangerarile continue in timpul sarcinii nu sunt normale. Mergi la doctor si la unitatea de primiri urgente daca le ai si sunt insotite si de dureri severe.

E important de retinut ca sangerarile vaginale pot sa apara de la conceptie pana la nastere. Sangerarile care nu te vor trimite la doctor se pot intampla la implantare, dupa conceptie, in timpul, dupa acte sexuale, din cauza unor infectii, din cauze hormonale, dezechilibre. Si modificarile cervixului pot duce la sangerari usoare, dar si anumite teste obligatorii in sarcina.

Sangerarile serioase din timpul primelor saptamani de sarcina pot fi semnul unor sarcini ectopice, unui avort, unei sarcini molare, in care ovulul fertilizat implantat in uter nu reuseste sa ramana „in viata”.

In ultimul trimestru de sarcina sau chiar si in al doilea, sangerarile vaginale in cantitati mari vor anunta detasarea placentei de uter inainte de nastere, pozitionarea placentei in uter prea jos, cu acoperirea aproape completa a cervixului, placenta aflata in uter, „invadeaza” uterul si nu se separa de peretele uterin, travaliul prematur, inainte de saptamanile 37-40 de sarcina. Si sexul sau examenul medical ginecologic pot duce la sangerari usoare sau abundente, problemele cu cervixul, infectii, inflamatii. Rupturile uterine se adauga pe lista de cauze ale sangerarilor serioase in ultimul trimestru de sarcina.

Daca sangerarile de la inceput de sarcina sunt insotite de regula de dureri se vor recomanda analize amanuntite, ultrasunete, analize de sange, teste de urina.

Daca sangerarile nu sunt serioase si tot revin, medicul ginecolog va recomanda odihna, relaxare, evitarea statului in picioare pe perioade lungi de timp si evitarea relatiilor sexuale cu partenerul. E bine sa se administreze acid folid si vitamine in timpul sarcinii pentru a preveni sangerarile vaginale.

Se recomanda sa vezi ce cantitate de sange a iesit din vagin, pe ce perioada inainte de a merge la medic, ca sa stii cum sa raspunzi la intrebarile acestuia. Vezi si ce culoare are sangele ce iese din vagin, daca e deschis sau inchis la culoare.

In caz de sangerari, indiferent de cantitatea lor, nu folosi O.B.-uri, dus vaginal, nu intretine relatii sexuale in timpul perioadelor de sangerare.

Relatiile sexuale in timpul sarcinii sunt recomandate, insa nu trebuie sa „abuzezi” de ele, desi corpul s-ar putea sa iti ceara acest lucru mai ales ca orgasmul te va ajuta sa te relaxezi si sa treci mai usor peste perioade grele din timpul sarcinii.

Sangerarile se pot inrautati daca vei continua sa faci sex cat inca nu ai depistat cauza sangerarii. Nu ignora deloc recomandarile medicului tau si lasa relatiile sexuale pana dupa nastere si refacerea organismului, daca e posibil. Doar cand ai rezolvat problema sangerarilor si nu ai deloc poti incerca sa ai din nou relatii sexuale cu partenerul tau.

De asemenea, medicul specialist va recomanda medicamente care vor proteja bebelusul de bolile asociate Rh-ului-de multe ori sangele mamei si al copilului devin incompatibile… In cazul sangerarilor abundente se va interveni chirurgical pentru a elimina cauza sangerarii din interiorul vaginului si sistemului reproducator feminin.

Regula generala de respectat in timpul sarcinii: ai sangerari usoare care se repeta, ai si dureri, mergi la medic. Ai sangerari abundente, dureri, o stare generala de rau, mergi de urgenta la spital pentru a opri sangerarile si a vedea care au fost cauzele si ce impact au avut asupra bebelusului in dezvoltare in uter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.