Nasterea in cazul sarcinilor gemelare sau cu mai multi copii. Cezariana sau nastere vaginala?
![](https://www.sarcinapesaptamani.ro/wp-content/uploads/2022/09/gemeni-sarcina-nastere-gemeni-scaled-e1662119335589-1024x621.jpg)
Sarcinile gemelare implica si o nastere mai dificila si cu mai multe provocari.
Nasterea este ultima etapa din cele noua luni de sarcina. E momentul cel mai emotionant, dar si cel mai greu pentru mamici. La nasterea unui singur copil lucrurile par dificile, dar cand ai doi sau mai multii copii care asteapta cu nerabdare sa vina pe lume dintr-odata totul e si mai greu.
Nasterile in cazul sarcinilor gemelare vor fi mai riscante si vor avea nevoie de asistenta de specialitate si de interventii rapide daca ceva nu e in ordine odata ce s-a declansat travaliul. In functie de organismul mamicii, de pozitia copiilor si de cum a decurs sarcina pana la momentul nasterii se poate apela la nasterea vaginala sau la cezariana.
Tratamentele pentru stimularea fertilitatii si sarcinile aparute mai tarziu in viata, dupa 35+ ani vor duce uneori la aparitia sarcinilor gemelare sau la sarcini cu mai multi copii. Nu e nimic anormal sa ai o sarcina gemelara. Cand apare o sarcina gemelara, o treime dintre gemeni sunt identici, iar doua treimi nu sunt identici.
Gemenii identici provin dintr-un singur ovul fecundat. Ovulul se divide in doua parti, gemenii identici avand aceleasi gene, acelasi sex. In cazul gemenilor care nu sunt identici au fost fecundate doua ovule separate, dupa care s-au implantat in uter. Sexul va fi diferit sau vor avea sex diferit in functie de genetica particulara fiecarui copil.
Nimeni nu stie ce cauzeaza aparitia gemenilor identici. Sansele sa ai sarcina gemelara cu gemeni identici sunt destul de mari, 1 la 250 de cazuri. Gemenii care nu sunt identici apar mai frecvent in anumite grupuri etnice, in cazul nigerienilor, de exemplu, la femeile care raman gravide peste 35 de ani pentru ca e posibil ca ovarele sa elibereze mai mult de un ovul pe luna.
Ca sa stii daca ai gemeni identici poti face testare ADN dupa nasterea lor sau poti sa testezi placenta, cu ajutorul ultrasunetelor, cat copiii se dezvolta in uter, inainte de saptamana 14 de sarcina. Si dupa nastere se poate examina placenta pentru a se determina aparitia gemenilor identici si posibile cauze.
Daca apar sarcini multiple, cu mai mult de trei copii acestia ar putea fi identici, ar putea sa nu fie identici sau apar combinatii aleatorii intre aceaste variante.
Gemenii si tripletii se vor naste ceva mai devreme si vor avea nevoie de ingrijire speciala dupa nastere si in timpul dezvoltarii intrauterine. Nasterea gemenilor se va face de regula in spital pentru ca vor aparea cu siguranta si multe complicatii mai usor de gestionat de catre personal calificat. Travaliul seamana cu travaliul de la nasterea unui singur copil, dar bebelusii vor fi monitorizati in permanenta pentru a se evita orice complicatii.
La nasterea gemenilor va veni pe lume primul copil, apoi la al doilea ar putea fi necesar sa fie activate contractiile specifice pentru a naste cat mai rapid si a permite copilului numarul 2 sa iasa din uter si sa nu ramana cu sechele din timpul nasterii. Tripletii si sarcinile multiple vor avea nevoie de cezariana cu siguranta.
Pozitia copiilor in uter in momentul nasterii va determina si modul in care acestia vor veni pe lume, prin nastere vaginala sau prin cezariana. 40% dintre gemeni sunt cu capul in jos in momentul declansarii travaliului, dar mai exista 30% cazuri in care primul copil e cu capul in jos, al doilea e cu capul in sus. Ambele pozitii vor permite nasteri vaginale.
Daca ambii copii sunt cu capul in sus in uter e nevoie de cezariana neaparat. Dar bebelusii pot sa isi schimbe pozitia in uter chiar si in timpul travaliului. Se naste primul copil si imediat al doilea copil, pentru ca are loc mai mult, isi schimba pozitia.
E nevoie de doua runde de impins pentru a naste gemeni vaginal, al doilea copil se va naste mai repede. De regula al doilea copil se naste la 17 minute dupa primul. Dar nu e nimic batut in cuie. Atat timp cat al doilea copil e bine nu se recomanda stresul inutil si nasterea fortata. Timpii dintre cei doi copii nu sunt atat de importanti. E importanta sanatatea lor si a mamicii pana la urma si mai putin de durata nasterii per total.
De cele mai multe ori ajungi la cezariana doar daca ambii copii sau unul dintre ei are probleme, daca apare fenomenul placenta previa, daca ai un herpes genital activ si daca ai travaliu insotit de complicatii. Tot cezariana vei face si daca ai probleme mai grave, afectiuni ce nu iti permit sa nasti vaginal, probleme serioase cu tensiunea arteriala si cu sistemul circulator, daca nu ai voie sa faci efort, sa impingi.
Sunt si scenarii in care cezariana e combinata cu nasterea vaginala in cazul gemenilor sau cand apar sarcini multiple. Primul copil se naste vaginal, normal, al doilea are nevoie de cezariana. E o urgenta cu al doilea copil ramas in uter si de aceea se apeleaza la cezariana. Peste 50% dintre gemeni se nasc prematur inainte de saptamana 37 de sarcina. Si daca avem nasteri premature se schimba si tipul de nastere, tip ce va fi impus de catre medicul ginecolog care se va ocupa de nastere si de echipa de specialisti care asista la nastere.