Saptamana 16 de sarcina

Din a 16-a saptamana simti si primele miscari serioase ale fatului. Ai si mai multa energie, te simti mai bine, viata pare ca a revenit la normalul dinaintea sarcinii. Pielea e stralucitoare, dar apar si se mentin sangerari ale gingiilor, gingivite, crampe musculare, dureri in tot corpul.

Bebe are cam 13c cm, inima sa bate cu 150-180 batai pe minut, pompeaza 24 de litri sange pe zi. Papilele gustative se activeaza, micutul gusta din lichidul amniotic chiar daca nu isi doreste acest lucru. Tot acum apar si preferinte alimentare pentru ca lichidul amniotic va ajunge sa isi schimbe aroma in functie de ce mananca mami.

Musculatura si oasele se dezvolta aproape in totalitate, completeaza scheletul, sprancenele se contureaza foarte bine, buza superioara si barbia sunt vizibile perfect si finalizate. Se misca ochii copilului sub pleoape, copilul isi atinge si pleoapele cu manutele.

Micutul tau iti aude vocea pentru prima data si ii poti vorbi cat doresti, ii poti pune muzica cu un volum redus.

Simptomele ocazionale din aceasta saptamana sunt balonarea, durerile de cap, arsurile stomacale sau sangerari mai frecvente de gingie sau de la nivelul nasului. Mai adaugi crestere in greutate cam mare, deci e nevoie de regim alimentar foarte bine gandit ca sa nu ajungi la greutati foarte mari, periculoase pentru bebe.

Sanii cresc si mai mult, pentru ca e nevoie de ei la alaptare, secretiile vaginale sunt prezente in continuare, dar nu atat de abundente, apar si durerile de spate din cauza burtii prea mari, partea inferioara a spatelui e curbata puternic. Dormi tot pe partea stanga si adauga si perne suplimentare in pat sau ia o perna de gravide mai mare.