Saptamana 18 de sarcina

Din saptamana a 18-a de sarcina e obligatoriu sa dormi doar pe partea stanga. Asa eviti ameteli si tensiune arteriala scazuta pe fondul presiunii prea mari puse pe o vena principala din corpul femeii.

Copilul masoara 21.2 cm, are 222 g, se formeaza mielina, parte a sistemului nervos, un fel de amestec echilibrat de grasimi si de proteine care izoleaza bine si protejeaza sistemul nervos, celulele sale, creierul, maduva spinarii.

Organele sexuale si sistemul reproductiv al copilului sunt in formare, dar la ecografie parintii pot vedea clar sexul acestuia. Si ceva interesant in saptamana a 18-a de sarcina: bebe incepe sa… caste. Si daca nu ti-e suficient acest aspect, bebe mai si sughita.

Micutul are auzul si mai bun si e constient de orice fel de zgomot din exterior.

Mama simte miscarile copilului, apare pierderea de echilibru cam des, mai ales cand te misti si se schimba centrul de greutate, muschii si articulatiile tale se modifica si nu prea te mai ajuta.

Tensiunea arteriale e scazuta ce duce la ameteli, lesin, oboseala cronica, mainile si picioarele devin inflamate. E bine sa iei suplimente de fier si sa faci exercitii fizice usoare zilnic, mergi destul de des la medic pentru verificarea evolutiei sarcinii tale.