Alimente si ingrediente care te ajuta sa combati si sa tratezi diareea in sarcina

Diareea in sarcina este periculoasa si trebuie tratata cat mai repede, dupa un consult medical amanuntit.
Pe langa temuta constipatie din sarcina care te aduce de multe ori la disperare si determina anxietate si teama legata de mersul la baie, schimbarile hormonale din sarcina cauzeaza si alte probleme digestive. Diareea este o afectiune digestiva comuna in sarcina, poate sa apara din cauza unei infectii sau din cauza unor afectiuni tipice pentru perioada de graviditate.
Din punct de vedere medical, poti sa spui ca ai diaree daca ai mai mult de trei scaune pe zi, cu o consistenta apoasa, lichida, daca apare si deshidratarea, crampele abdominale si senzatia de rau general, de epuizare.
Cauzele diareei la femeile gravide tin mai degraba de hormoni si de toate schimbarile hormonale ce apar in cele noua luni de sarcina. In special nivelul crescut de prostaglandine, de exemplu de oxitocina, duc frecvent la diaree si la stimularea contractiilor uterine, la stimularea sistemului digestiv si miscarii mancarii prin intestine. Daca scaunul ajunge sa treaca mai ceva ca acceleratul prin intestine rezulta diareea. De altfel, diareea este intalnita si in timpul menstruatiei.
Pe langa scaunele apoase mai pot aparea si scaunele cu sange, starea de greata, varsaturi frecvente, febra, frisoane, ameteli, ceea ce indica o diaree de natura infectioasa la femeia gravida. De la bacterii la interactiunea cu persoane deja infectate cu diverse virusuri pana la mancare si apa contaminata, prezenta unor paraziti, oua de paraziti ingerate din greseala, toate vor duce, probabil, la diaree in sarcina.
Cand apare diareea cronica ar putea fi vorba de o afectiune care trebuie diagnosticata si tratata cat mai repede. Boala Crohn, colitele ulceroasa, sindromul colonului iritabil, boala celiaca, inmultirea bacteriilor din intestinul subtire, toate ar putea sa determine simptome tipice diareei cronice. Care ar fi acestea? Dureri abdominale acute, crampe, gaze, balonare, pierdere in greutate, oboseala, stare de rau prelungita, varsaturi dese, probleme cu articulatiile, anemie.
Dincolo de aceste cauze, femeia gravida poate avea diaree si pe fondul alergiilor, intolerantelor la mancare, schimbarilor de dieta, stresului, anxietatii, medicamentelor cu reactii adverse, consumului de mancaruri cu sorbitol sau alte substante asemanatoare.
O diaree care persista in timp graviditatii mai mult de 48 de ore fara niciun fel de ameliorare, scaune frecvente, sase sau mai multe per 24 de ore, febra mare, varsaturi insotite de stare de lesin, dureri severe la nivel de colon si rect, deshidratare acuta, urina inchisa la culoare, gura uscata, iata semnele care ne trimit la urgenta imediat. Diareea trebuie luata in serios pentru ca e foarte periculoasa pentru mamica si pentru fat, pentru bebe.
Ce ar fi bine sa mananci/bei ca sa scapi mai rapid de diaree si de disconfortul creat?
- Supe clare, fara carne, de legume, nu foarte fierbinti, fara condimente de niciun fel;
- Sucuri din fructe proaspete, stoarse pe loc sau lichide cat mai multe, fara zahar si acid, apa plata cat mai multa;
- Banane;
- Sos de mere;
- Cartofi copti sau fierti fara condimente;
- Orez;
- Covrigi uscati sarati;
- Toast;
- Bauturi fara cofeina;
- Legume gatite la abur sau fierte, morcov, dovlecel, sfecla;
- Carne slaba, de pasare, de vita;
- Oua fierte, gatite posate;
- Iaurt fara zahar, arome;
- Bea cat mai multa apa, ceaiuri neindulcite, de preferat de menta, 8-10 pahare, cani pe zi;
- Telemea, branza cu grasime putina, peste care nu e foarte gras.
Ce alimente, ingrediente sunt de evitat daca te confrunti cu diareea in sarcina?
- Fructe uscate, prunele uscate sunt cei mai mari dusmani ai tai cand ai diaree;
- Grasimi, mancaruri foarte grase;
- Mancaruri condimentate puternic, picante;
- Lapte;
- Mancaruri prajite;
- Broccoli;
- Fasole;
- Mazare;
- Prune;
- Naut;
- Evita mesele bogate si prefera mese cu portii mai mici si mai multe pe zi;
- Nu schimba brusc dieta, ceea ce mancai de obicei cu o dieta bazata pe alte ingrediente ce nu le-ai consumat niciodata sau le consumai mai rar.
In afara de o dieta stricta timp de cateva zile, pentru a ajunge iarasi la consistenta scaunului normal e bine sa ai un consum crescut de apa si cat mai multe alimente si ingrediente care incurajeaza formarea unor scaune usor de eliminat, fara a exista tendinta de intarire a materiilor fecale.
Atentie si la laxativele luate inainte de diaree, pentru constipatie. Ele vor trebui oprite si vor fi reluate doar la indicatiile medicului specialist, ginecolog. Evita sa iei medicamente pentru diaree fara sa intrebi medicul si fara sa te consulti si cu farmacistul daca esti gravida.
Chiar daca sunt din plante, medicamentele pentru diaree pot sa ajunga rapid si la bebe si sa ii afecteze dezvoltarea, sa iti faca rau si tie. Le vei lua mereu doar in urma unui consult medical si in urma primirii unei retete medicale. Diareea va aparea frecvent in sarcina daca nu esti foarte atenta la ce mananci si la ce faci, daca ai deja o sensibilitate a sistemului digestiv si te confruntai oricum cu ea si inainte de a ramane gravida.
Simptomele diareei nu trebuie ignorate niciodata, mai ales daca ai si o sarcina mai complicata si ai si multe episoade de constipatie alternata cu diaree. Nu te trata singura si asculta intotdeauna de sfaturile doctorului tau si nu de cele de pe Internet.