Saptamana 10 de sarcina

Embrionul a devenit fat oficial in saptamana a zecea de sarcina. Fatul este de dimensiunea unei capsune, are 3.5-4 cm, dar lungimea corpului se va dubla pe parcursul a inca trei saptamani ce vor urma. Organele esentiale se formeaza deja, nasul, ochii si gura se contureaza si mai bine, apar si mugurii dentari, pleoapele isi continua cresterea si se inchis, urechile exterioare sunt in formare continua.

Mamica are in continuare probleme cu greata de dimineata, cu oboseala prea mare, cu constipatia, care va trebui combatuta cat mai bine, va avea si urinari frecvente din cauza uterului in crestere ca dimensiune si din cauza circulatiei mult mai „alerte” si a functionarii rinichilor la capacitate maxima. Visezi ciudat, ai insomnii uneori, sanii cresc si sunt foarte sensibili, se pregatesc de alaptare, fireste, si asa trebuie as fie, apar secretii vaginale, ai mai mult estrogen in corp, mai mult sange la nivel vaginal, de unde si sercretii vaginale clare, fara miros, leucoree.

Doar cand sunt colorate si miros foarte urat te poti ingrijora in privinta lor. In zona burtii si a sanilor vei avea vene vizibile, care vor disparea imediat dupa nastere, ameteala nu iti da pace pentru ca ai prea mult sange care iti circula prin vene-e bine sa nu te misti brusc, sa nu schimbi pozitiile prea des si sa te odihnesti cat mai bine.

Ficatul va produce acum celulele rosii ale sangelui in locul sacului vitelin, fruntea are o bombare pentru dezvoltarea craniului, gatul se dezvolta si el, degetele nu mai sunt apropiate, unghiile si parul devin vizibile si ele. Bebe va inghiti activ lichid amniotic si te loveste cu picioarele.  Poti folosi deja perna pentru gravide ca sa dormi mai bine.

Tot acum are loc ecografia de trimestru I si iti vezi copilul pentru prima data intr-o forma mai umana, auzi corect si bataile inimii sale cu ajutorul stetoscopului Doppler.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.