Saptamana 3 de sarcina

In a treia saptamana de sarcina are loc conceptia. Ovulatia s-a produs, s-au intalnit spermatozoizii cu ovul, s-a produs in sfarsit si fecundarea ovulului. Acum incepe dezvoltarea copilului si diviziunea celulara rapida. Pana la finele saptamanii a patra de sarcina nu ai cum sa spui ca esti insarcinata, chiar a cincea saptamana.

Fertilizarea a inceput, de la o celula se ajunge rapid la un grup de celule, blastocist, copilul masoara doar 0.1 mm-0.2mm, cat un ac de gamalie. Ovulul fertilizat, zigotul, nu mai permite altor spermatozoizi sa intre in el, se impartare mai apoi in multe celule, pana se ajunge la 100 de celule in doar cateva zile. Urmeaza sa apara placenta, embrionul, insa pe moment e doar o biluta microscopica de multe celule. In a patra saptamana are loc si implantarea ei in peretele uterin.

In aceasta saptamana, a treia, poti sa ai o mare surpriza si sa fii insarcinata cu gemeni identici, cand ovulul e impartit in doua grupuri identice, dar si cu gemeni fraternali, care provin din doua ovule si doi spermatozoizi-asta inseamna ca ovarele au eliberat doua ovule si au fost fecundate de doi spermatozoizi norocosi.

Desi nu esti gravida tehnic vorbind, vei avea simptome tipice, mici sangerari din cauza implantarii ce va veni, emotivitate crescuta din cauza hormonilor, gust metalic, presiune abdominala inferioara, crampe fara sangerare cauzate de implantarea embrionara si de ingrosarea mucoasei uterine, de cresterea uterului. Acum sunt foarte importante vitaminele prenatale si exercitiile fizice.