Saptamana 5 de sarcina

Stii deja sau ai aflat de curand ca esti gravida si esti foarte fericita in a cincea saptamana de sarcina. Ai sani durerosi, greata in fiecare dimineata, oboseala care persista, ai facut test de sarcina si a iesit pozitiv, menstruatia nu a mai venit la timp.

Copilul are 1.5 mm, creste foarte repede, organele interne se formeaza treptat, incepand cu inima si creierul. Embrionul se alungeste acum si seamana cu un mormoloc, apare si tubul neural care trece de la partea superioara la partea inferioara a embrionului. El va deveni maduva spinarii si creierul. In timp se dezvolta sistemul digestiv, nervos, circulator, toate sistemele minjore si inima, stomacul, plamanii. Inima si sistemul circulator sunt primele functionale.

Simptomele sunt clare acum. Pe langa menstruatia care lipseste, sanii par mult prea sensibili si durerosi la atingere, apar urinarile frecvente, rinichii se extind, apar si poftele alimentare, hormonii iti dau de furca si ai emotii contrastante si puternice. Acum copilul e cat samanta de portocala si bataile inimii sale sunt detectate la ecografie. Se contureaza si receptorii senzoriali la embrion, apare simtul tactil. Copilul este deja intr-o etapa importanta in uter.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.