Saptamana 8 de sarcina

Esti deja in a doua luna de sarcina, la inceput, in a opta saptamana de sarcina. Se dezvolta in continuare bratele si picioarele, trasaturile fetei sunt si mai bine definite. Nu prea te mai incap hainele, desi nu ai burtica vizibila, copilul are 1.5-2 cm, cat o afina sau o zmeura matura. Dezvoltarea e mai degraba vizibila in zona bratelor, picioarelor, in zona spatelui sau in alte zone ale corpului, nu se inregistreaza neaparat o crestere in inaltime. Se dezvolta accelerat sistemele si organele corpului bebelusului, devin si ele mai vizibile.

Mugurii bratelor si ai picioarelor sunt si mai lungi, degetele se formeaza rapid, se dezvolta mai bine sistemul digestiv si intestinele acum, intestinele sunt momentan in cordonul ombilical, dar revin in abdomen, la locul lor, cand mai creste si are loc pentru ele in interiorul corpului minuscul.

La ecografie vezi nasul si buza superioara, falduri ai pleoapelor apar si ei, urechile externe se formeaza tot acum, dar si cele interne, organele genitale devin ovare sau testicule, dar nu le poti vedea inca. Mirosul e si mai greu de suportat, ti se pare ca totul miroase prea puternic, ai sani durerosi, gata de alaptare in doar cateva saptamani, esti foarte obosita, tensiunea arteriale e fluctuanta, glicemia variaza si ea, corpul mamei foloseste energia pentru bebe.

Ai si crampe abdominale, vrei sa dormi mai mult, uterul e si mai mare si are nevoie de loc, ligamentele din abdomen se intind mereu pe parcursul dezvoltarii accelerate a micutului. Intervin si pofte mai dese, aversiuni alimentare.

Bebelusul are retina in formare pe parcursul acestei saptamani, copilul se misca, trunchiul se alungeste, oasele se formeaza, muschii se contracta, in creier celulele nervoase se conecteaza intre ele.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.