Consumul de orez in sarcina. Putem manca orez si ce beneficii are pentru noi si bebe?
Orezul este o cereala foarte cautata, saraca in grasimi si bogata in nutrienti, vitamine si minerale, carhohidrati, fibre esentiale. Se gateste usor, e foarte bun in combinatie cu legume sau cu fructe uneori, cu diverse condimente. Dar poate fi consumat si in timpul sarcinii, si daca daca, care e cel mai bun tip de orez pentru femeile gravide si in ce cantitati?
Consumul de orez in sarcina este permis, insa medicii si specialistii in nutritie ne sfatuiesc sa avem grija la portii pentru ca s-ar putea sa ne ingrasam si mai mult. Orezul are calciu, fibre, riboflavina, tiamina, vitamina D, carbobidrati sanatosi pentru mai multa putere corporala si un sistem imunitar perfect. Consumul regulat de orez brun ajuta enorm digestia si tine departe constipatia.
Daca e sa ne uitam pe rafturi vom descoperi mai multe tipuri de orez. Orezul rosu si cel salbatic sunt tipuri populare ale orezului, cu arome unice si culoare superba odata ce e gatit. Cel rosu are antioxidanti din belsug, care lupta cu stresul oxidativ si cu efectele radicalilor liberi, seamana mult din punct de vedere nutritional si din punctul de vedere al continului de fibre cu orezul brun. Orezul salbatic e si mai hranitor decat cel brun, are proteine multe, este bogat in vitamine, minerale, fibre.
Orezul brun si cel integral sunt alegeri la fel de bune, au fibre multe si ajuta tranzitul intestinal care va avea probleme in timpul sarcinii. Cat despre orezul alb, cel lung, basmati au fibre solubile, scade colesterolul si glicemia, ai si vitaminele B in orez, adaugate prin imbogatire. Insa orezul alb are mai mult zahar decat cel brun sau salbatic, de aceea e mai bine sa inlocuiesti in dieta orezul alb cu cel brun sau salbatic, asta ca sa nu ajungi la diabet.
Orezul se poate consuma si fiert, prajit, la abur, la cuptor, atat timp cat se respecta timpii de gatire si e combinat si cu legume, cu o proteina. Gustarile pe baza de orez, rondele de orez sunt permise si ele in timpul sarcinii, pot fi dulci, sarate, fara gust, dar e bine sa le consumam in cantitati limitate pentru ca au o valoare nutritionala scazuta-multe sunt din orez alb si au zahar, carbohidrati in exces. Ca sa mananci totusi si gustari de orez pot adauga unt de arahide, avocado, crema de branza slaba si asa le vei consuma de placere si fara griji.
Pe zi o femei gravida nu are voie sa consume mai mult de 6-11 portii de cereale, in functie de greutate si de necesarul organismului. O jumatate de cana mai mica de orez fiert, gatit ar insemna o portie de cereale integrale recomandate. Deci o jumatate de cana de orez ce va fi gatit pe zi e suficient. Dar nu e o cantitate fixa, poti sa consumi si mai mult daca iti permite medicul nutritionist si medicul care se ocupa de sarcina. Intotdeauna moderatia este cheia daca nu vrei sa ai si glicemie foarte mare mereu.
Ce beneficii are consumul de orez in sarcina?
- Este o sursa buna de energie-ai nevoie de energie pentru ca sarcina va duce la oboseala si la consum mare de calorii, carbohidratii din orez vor ajuta mult;
- Previne constipatia-da, ai auzit si citit bine, ai amidon rezistent in orez, el ajuta la dezvoltarea de bacterii bune in stomac si normalizeaza peristaltismul si miscarile alimentelor digerate si materiilor fecale spre iesirea din corp. Digestia mancarii e mai usoara odata ce ai deja un mediu propice pentru digestie;
- Intareste oasele-vitamina D, riboflavina, tiamina, calciul, fibrele, fierul, toate vor contribui la intarirea oaselor si a dintilor;
- Controleaza tensiunea arteriala-are sodiu putin, se reduce si previne efectul sodiului din alte alimente;
- Previne infectiile urinare si genitale, frecvente si in sarcina-orezul e diuretic natural, vei merge mai des la baie, dar asta e un lucru bun pentru ca se elimina orice fel de bacterii si microbi;
- Imbunatateste functionarea sistemului imunitar-are antioxidanti naturali, ajuta corpul sa lupte cu infectiile si bolile;
- Controleaza rapid nivelul zaharului din sange-orezul brun e cel mai bun, are fibre care nu sunt solubile, indice glicemic scazut, te ajuta sa controlezi si diabetul gestational;
- Incurajeaza dezvoltarea normala a creierului si a sistemului nervos-orezul brun in special e sursa de nutrienti pentru neurotransmitatori, de magneziu, care poate regla functionarea nervilor si muschilor copilului si mamicii si relaxeaza nervii, muschii;
- Previne insomnia-ai melatonina in orez, si in cel brun, relaxeaza nervii, somnul e odihnitor;
- Previne problemele cu nivelul prea mare de colesterol-daca ai deja alimente grase in meniul zilnic orezul te va ajuta sa nu ajungi la valori prea mari ale colesterolului rau.
Ce riscuri sunt asociate cu un consum excesiv de orez in sarcina?
- Diabet greu de gestionat si glicemie mare;
- Greutate in exces pe langa cea de la bebe;
- Orezul contine si arsenic in cantitati destul de mici, dar exista, ceea ce poate duce la riscul de deces al fatului la nastere, moarte prematura a fatului. Ca sa se reduca la maximum cantitatea de arsenic din orez se va gati in apa multa, 6-10 parti la o parte de orez, apa in exces va fi scursa spre final. Asa stii ca 60% din arsenicul din orez dispare, dar odata cu el dispare si vitamina B, o parte, fierul, alte minerale…;
- Nu se va consuma orez crud chiar daca intervin poftele in sarcina pentru ca iti poate face rau la stomac si poate distruge dezvoltarea copilului in uter, are pesticide, chimicale care ajung imediat in sange.