Idei de meniuri zilnice pentru gravide pentru o dieta perfecta in timpul sarcinii

Alimentatia gravidei, indiferent de trimestrul in care se afla, poate influenta pozitiv sau negativ dezvoltarea copilului.
Alimentatia din perioada de graviditate nu este atat de simplu de conceput. Ai nevoie de mai multe vitamine si minerale, nutrienti ca de obicei, ai nevoie de un echilibru perfect intre vitamine si minerale, ai nevoie si de multe proteine de calitate, de o dieta cat mai variata. Daca nu ai gasit inca reteta perfecta pentru meniurile zilnice iti propunem in continuare cateva idei de meniuri pentru perioada in care esti insarcinata.
Suntem ceea ce mancam, spune o vorba din popor. Si ea este valabila mai ales cat esti gravida si ai in burtica inca o viata, un bebe care trebuie sa se dezvolte cat mai armonios si sa ajunga la finalul celor noua luni, sa se nasca fara probleme. Daca ai incercat macar o data de la inceputul sarcinii sa iti creezi un regim alimentar ceva mai strict, dar variat, ai vazut ca nu e usor deloc. Ca sa nu mai pierzi timpul tot cautand retete miraculoase peste tot pe internet avem pentru tine cele mai bune trei meniuri pentru gravide pe care le poti incerca oricand, alaturi de caloriile pe care le vei avea zilnic.
Meniu 2.900 calorii pe zi. Asigura toti nutrientii de care are nevoie bebe pentru a se dezvolta normal indiferent de luna in care te afli. Ai folati, proteine, calciu, fier, sunt scose produsele lactate care ti-ar putea pune probleme serioase. In functie de nevoile nutritionale ale fiecarui organism s-ar putea sa ai nevoie de mai multe sau de mai putine calorii decat cele amintite deja. Cum arata meniul sanatos pentru mamica?
Mic Dejun: 646 calorii-ovaz lasat peste noapte la frigider, un sfert de ceasca de migdale, o cescuta de fructe de padure, o cana de lapte neindulcit de migdale, caldut.
Gustarea de dimineata: 331 calorii-o banana mare, doua lingurite pline de unt de arahide de calitate
Pranz: 701 calorii-specific mediteranean-salata mediteraneana cu de toate, humus cu ceva legume taiate marunt, o ceasca de feliute cuburi de pepene galben copt bine ca desert. Se poate adauga si o bucatica de carne de pui facuta la cuptor la nevoie.
Gustare de dupa-amiaza: 344 calorii-salata de rosii cherry, fasole, 2/3 dintr-o cana mare, frunze de busuioc proaspat adaugate, ulei de masline, doua lingurite, otet balsamic, o lingurita, se amesteca bine si se mai pune putin piper. Se serveste imediat dupa ce ai reusit sa faci aceasta combinatie dementiala de gusturi si arome.
Cina: 867 calorii- Paste afumate cu creveti, porumb si mazare. Poti adauga spanac si ulei de masline, otet balsamic. Completezi totul cu un kiwi, cateva bucati de mango, peste care torni putin suc proaspat de lamaie.
Meniu 2.500 calorii pe zi. Aici avem un meniu complet vegetarian, care contine folati, fier, calciu, dar si proteine, toate luate din ingrediente naturale, fara carne in dieta zilnica. Si aici poti adauga sau poti sa scazi niste calorii in functie de nevoile tale nutritionale si de cat de avansata e sarcina, cat de bine se impaca al tau corp cu ea.
Mic Dejun: 520 calorii-toast cu avocado, cu ceva seminte de dovleac. Iei doua felii de paine integrala, le faci toast, pui jumatate de avocado pisat peste, o lingurita de ulei de masline, jumatate de lingurita de suc de lime, doua lingurite pline de seminte de dovleac. E delicios in sanatos si e gustarea vegetariana perfecta. Ca desert mananci o canuta de afine.
Gustarea de dimineata: 422 calorii-jumatate de pahar de capsune, o cana zdravana de iaurt grecesc integral, un sfert de cana de fulgi de ovaz, nuci, miere bine amestecate.
Pranz: 545 calorii-cartofi dulci cu mazare neagra si ceva chili daca iti place. Adaugi si niste avocado, le combini frumos si le mananci cu placere. Ca desert poti sa mananci o portocala intreaga.
Gustarea de seara: 238 calorii-un sfert de cana de hummus, jumatate de pita integrala, o ceasca de sticksuri de morcov.
Cina: 766 calorii-spaghete cu rosii, mazare, pesto cu migdale. Ai nevoie de o pita integrala, jumatate din ea daca esti o singura persoana la masa, o coci bine, adaugi ulei de masline peste ea, faci si spaghetele, pui si niste mazare separat sau in paste si ai terminat. Ca desert mananci o cana jumatate de boabe de struguri si ai incheiat in forta o zi perfecta din punct de vedere al mancarii.
Meniu 2.200 calorii fara gluten. E un meniu ceva mai special, care te tine departe de alergii si de probleme generate de gluten. Dar ai calorii cat iti trebuie pentru tine si bebe, proteine, sodiu, fibre, folati, niacina, fier, calciu.
Mic Dejun: 484 calorii-3/4 dintr-o cana plina cu ovaz gatit cu lapte fara grasime multa. Putin sirop de artar sau miere, scortisoara, doua lingurite de nuci, miez nuca faramitat. Se amesteca bine toate si se serveste cu ceva fructe de padure alaturi.
Gustarea de dimineata: 243 de calorii-branza proaspata 2% grasime jumatate de cana, jumatate de cana de piersici la conserva, fara indulcitori, din compot eventual, doua lingurite de seminte de floarea-soarelui. Se amesteca toate si se mananca cu multa pofta😊.
Pranz: 511 calorii-salam Edamame de calitate, doua cani de spanac crud, se amesteca bine si se serveste. Un mar ca desert si putina branza Colby daca aveti si gata pranzul.
Gustarea de seara: 270 calorii-o lingurita jumatate de unt de arahide de calitate, o prajitura cu orez brun-se intinde untul de arahide bine pe prajitura respectiva si se mananca fara probleme.
Ca desert ¾ dintr-o cana cu boabe de struguri.
Cina: 687 calorii-cotlet de porc cu mure si porumb bine facut, 2/3 dintr-o cana de orez brun inghetat, gatit si incalzit bine, doua lingurite de ulei de masline adaugate peste toate si ai si cina. Poti adauga cimbru si oregano dupa gust. Ca desert poti manca jumatate de cana de mure pentru antioxidanti si vitamine din belsug pentru tine si pentru bebe.