Dieta si alimentatia raw vegana in sarcina. Putem apela la ea si ce putem manca?

Dieta raw vegana in sarcina trebuie sa fie avizata de catre medicul dvs. si sa fie una cat mai simpla.
De cand afli ca esti gravida incepi sa faci tot felul de schimbari in viata ta. Printre primele sunt cele legate de alimentatie. Pentru ca dezvoltarea copilului si sanatatea ta depind de ceea ce mananci si de ce bei zi de zi va trebui sa renunti la foarte multe alimente si ingrediente pe care le consumai inainte de a ramane gravida si sa incerci sa ai o dieta echilibrata si cat mai sanatoasa. Tentatia cea mai mare este sa treci la dieta vega sau raw vegana crezand ca ai asa mai multe vitamine, minerale, nutrienti de calitate si te feresti si de multe probleme de sanatate. In realitate lucrurile sunt mai complicate si trebuie sa tratezi totul cu mare atentie si sa intelegi ce inseamna o astfel de dieta destul de restrictiva…
Dieta raw vegana este din ce in ce mai populara. Excluzi carnea in totalitate si te bazezi pe fructe, legume si alte condimente fara a le pregati termic decat in anumite cazuri. La modul general poti sa consumi multe fructe, legume, nuci, seminte, germeni, legume de tot felul. Fara alimente si ingrediente procesate si fara alte ingrediente adaugate. Practic in loc sa gatesti mancarea prepari sucuri, folosesti mult blenderul, deshidratezi.
Ideea din spatele unei asemenea diete e simpla: ai nutrienti de calitate neatinsi, vitamine si minerale cat iti trebuie, plus foarte multe beneficii de pe urma consumului de alimente si ingrediente sanatoase. Inima functioneaza mai bine, tensiunea arteriala este mentinuta in limite normale, se reduce si riscul de diabet, ai si fibre multe si de calitate, arzi mai usor caloriile si slabesti rapid, digestia e imbunatatita simtitor pentru ca ai fibre solubile si insolubile.
Cu atat de multe avantaje si beneficii pentru organism nu e de mirare ca si femeile gravide tind spre o astfel de dieta atunci cand au deja un bebe in dezvoltare in uter. Dar ca sa poti sa treci la meniul raw vegan trebuie sa iti pregatesti organismul cu cel putin 6-9 luni inainte de conceperea copilului, sa detoxifiezi organismul in mod natural. Tot cu fructe, legume, nutrienti de calitate, insa iti trebuie un plan si sa te tii de el. In primul trimestru de sarcina dezvoltarea copilului este cea mai importanta, deci poti sa te apuci serios de dieta raw vegana si sa o continui pana spre finalul sarcinii.
Ideea este sa nu treci „de tot” pe dieta raw vegana, sa renunti la orice fel de mancare procesata si fast-food, sa incluzi verdeturi multe, legume, fructe din belsug, crude cat mai multe. Asta pentru ca studiile de specialitate au arata de atatea ori ca dietele raw vegane in totalitate nu sunt bune deloc pentru ca nu ai nutrienti esentiali cat iti trebuie si nici toate vitaminele in proportiile necesare in sarcina. Deci nu vei avea suficienta Vitamina B12, acizi grasi Omega-3, fier, iod, calciu sau zinc, esentiale in sarcina si in dezvoltarea fatului. Scade riscul de depresie dupa nastere, nu mai e necesara o cezariana in multe cazuri, scade si riscul de mortalitate infantila.
Poti sa consumi si proteine animale in cantitati mici si alte tipuri de alimente care iti placeau si inainte de sarcina si care sunt sanatoase, fara a renunta la dieta raw vegana daca al tau corp are nevoie si iti da semnale ca vrea neaparat si asa ceva. La toate adaugi suplimente alimentare, vitamine ca sa sustii o dieta echilibrata si sa eviti orice fel de carente posibile.
Daca vrei totusi sa ai in mare parte dieta raw vegana trebuie sa alegi ingrediente si alimente bogate in nutrienti, cum ar fi tofu, legume diverse, fasole, mazare, linte, nuci, seminte, chia, seminte de in, alune, legume integrale, quinoa, mancaruri pe baza de plante fermentate, miso, kombucha, de pilda. Vor fi de evitat cafeaua de orice fel, mancarea procesata in exces, dulciuri, orice produse de patiserie, chiar si vegane sau raw vegane pe eticheta. Plus ca vei incerca sa te feresti de versiunile prea restrictive si variatiile dure ale dietei.
Riscurile asumate cand treci la dieta vegana sau raw vegana sunt prea mari mai ales in sarcina. Te poti imbolnavi usor consumand totul crud, neprocesat, de negatit, sistemul digestiv va avea si el de suferit, nu se vor digera toate asa de usor, nutrientii nu vor mai fi asa de usor de preluat de catre organismul uman.
De aceea e nevoie de monitorizare constanta, de discutii cu medicul care te ingrijeste in sarcina si de atentie sporita la tot ce mananci. Dietele raw vegane pot fi recomandate in sarcina, dar nu trebuie sa te bazezi doar pe ele pentru ca iti va fi foarte greu sa iti asiguri si tie, si copilului in dezvoltare absolut toti nutrientii si vitamine, minerale esentiale, in cantitatile de care aveti nevoie amandoi.